Ny i Norge – en prioritert livshendelse
Å være ny i Norge innebærer omfattende kontakt med det offentlige. Det er mange ting som skal på plass, og mye å sette seg inn i. Arbeidet med livshendelsen Ny i Norge er satt i gang både for å gi den nyankomne gode tjenester, men har også et mål om mer sammenheng i de offentlige tjenestene og på systemsiden. Visjonen til livshendelsen er at: “Det skal være enkelt å være ny i Norge,” mens oppdragsmålet er at «Flere deltar i arbeids- og samfunnsliv».
Arbeidet med livshendelsen organiseres som et program som skal gjennomføres i perioden 2019–2025.
Dette skal programmet oppnå
Livshendelsen Ny i Norge er kompleks fordi den involverer mange ulike sektorer som i dag allerede leverer gode tjenester. Målet er å legge til rette for trygg kommunikasjon og sikker informasjonsutveksling for den nyankomne og tjenesteytere. Det skal være enkelt å orientere seg i tjenestetilbudet, vite hvilke ting som må gjøres, og i hvilken rekkefølge det må gjøres.
Hva skjer i programmet?
IMDi har i 2021 levert forslag til mandat, gjort ytterligere analyse- og innsiktsarbeid i samarbeid med interessenter, for å dokumentere mer hvilke behov brukerne har.
Les innsiktsrapporten for livshendelsen Ny i Norge her.
I 2022 har livshendelsen tatt steget videre med en rekke workshops og utvidet livshendelsens interessentgruppe til å omfatte: UDI, KS, DigDir, NAV, IMDi, Lånekassen, Skatteetaten, NOKUT, Direktoratet for e-helse og HK-dir. Rogaland og Viken fylkeskommune har også deltatt i arbeidet.
Gjennom samarbeidet i 2022 er det utarbeidet forslag til 9 satsningsområder. Disse må bearbeides og prioriteres. Livshendelsen er i dialog både internt i IMDi og med kjerneinteressentene om hva som bør prioriteres på kort og lang sikt. Livshendelsen arbeider også med å involvere kjerneinteressentene i en diskusjon om konkretisering og formalisering av organisering og styring av livshendelsen.
Livshendelsen har brukt fremsynsmetodikk og gjennomført en fremsynsprosess sammen med interessentene. Hensikten var å skape et omforent og fremtidsrettet målbilde, gevinstkart for Ny i Norge og forslag til prioriterte satsningsområder.
Understøttende aktiviteter er oppstartsmøte og workshoper med kjerneinteressenter og prosjekt kompetansedataflyt for flyktninger. IMDi har nytt eierdepartement, Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID), og har løpende styringsdialog med departementet.
For å utvikle tjenester som møter fremtidens brukerbehov, tar livshendelsen i bruk fremsynsmetodikk når de samler kjerneinteressentene for å videreutvikle livshendelsens «blueprint» endringsbilde). Dette innebærer oppdatering av gevinstkart og brukerreiser. De vurderer program som styringsmodell for på best mulig måte invitere relevante aktører inn i det videre arbeidet for realisering av sammenhengende tjenester for livshendelsen Ny i Norge.
Positive læringspunkter fra 2021 er blant annet den gode dialogen med KS, det å jobbe smidig på alle nivå (mot departement, i videre innsiktsarbeid) og at arbeid med dataflyt og særlig prosjekt kompetansedataflyt er viktig.
Viktige understøttende aktiviteter
Her er aktiviteter som støtter opp under prosjektet:
- Brukerreiser og informasjonsinnhenting/ intervjuer. IMDi har innhentet informasjon om følgende målgrupper: overføringsflyktninger, voksne asylsøkere, enslige mindreårige, barn i familie, familieinnvandrer og arbeidssøkere. Ferdigstilt
- Informasjonsinnhenting for livshendelsen Ny i Norge (Rambøll Management Consulting). Ferdigstilt
- Kompetansedataflyt for flyktninger – tiltak fra innsiktsrapport 2020. Tiltaket inngår nå som leveranse i prosjektet “Videreutvikling av IMDinett bosetting” i IMDis digitale portefølje. Prosjektet pågår
- Fremsynsprosjektet skal levere gevinstkart og målbilder, samt veikart og plan for neste fase. Gjennomføres i løpet av første halvdel av 2022.
Ansvarlig departement | Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) |
---|---|
Ansvarlig direktorat/virksomhet |
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) |
Andre deltakere og samarbeidspartnere |
KS Digitaliseringsdirektoratet Faggruppe for tjenestekjeder under Kunnskapsdepartementet Utlendingsdirektoratet (UDI) NAV |
Kontaktpersoner |
AID: IMDi: |