Hopp til hovedinnhold

Norske fagmiljøer på elektronisk ID er tett på prosessene i arbeidet med EUs Digital Wallet. På Digitaliseringskonferansen kan du lære mer om storskalapiloten av Europas nye digitale lommebok.

illustrasjon av digital lommebok
På Digitaliseringskonferansen kan du lære mer om storskalapiloten av Europas nye digitale lommebok.
Illustrasjon: Shutterstock

NOBID-konsortiet som ledes av Digdir er valgt ut til å gjennomføre en storskalapilot av EUs kommende digitale lommebok. Dette innebærer at norske fagmiljøer er tett på arbeidet som nå pågår.

Lommeboken skal være en app som skal gjøre det mulig å identifisere seg, lagre og dele digitale bevis på tvers av landegrensene. Førerkort, helseattest, vitnemål eller pass – dette er eksempler på digitale bevis som kan legges inn i lommebok-appen.

Med løsninger for elektronisk signatur som bygges inn i appen, skal innbyggere få mulighet til å gjennomføre digitale tjenester på tvers av Europa – alt i en og samme app.

100-millionersprosjekt

Pilotprosjektet skal ha fokus på digitale betalinger, et av kjerneområdene som EU-Kommisjonen har valgt for den digitale lommeboken. Prosjektet har sikret opp mot 100 millioner norske kroner gjennom EUs finansieringsprogram for digitalisering, DIGITAL Europa.

På Digitaliseringskonferansens andre dag 1. juni kan du bli nærmere kjent med arbeidet. Fagdirektør Tor Alvik i Digdir leder det nordisk-baltiske samarbeidsprosjekt på eID (NOBID). Sammen med virksomhetsarkitekt Håkon Røstad i NAV og Anders Lande, som er leder politikk og samfunn i BankID BankAxept AS, skal han orientere om målsettingene og arbeidet som pågår.

EU setter standarden

Teknologien forandrer livene våre, og EU ønsker at den digitale transformasjonen skal gjøre livet lettere for alle innbyggerne. Den digitale lommeboken er ett av områdene EU jobber med.

EU jobber også for at teknologi og digitalisering skal bidra til å nå mål om et klimanøytralt Europa innen 2050. På andre konferansedag blir dette også et eget tema. Camilla Ongre som er IKT-råd ved Norges delegasjon til EU, skal orientere om ambisjonene fra Brussel. For hva kan vi lære av EUs satsing på digitalisering og hvilke fordeler kan vi oppnå med å samarbeide tettere med EU?

Kontakt

Jens Nørve

Avdelingsdirektør, Digitaliseringsdirektoratet
Telefon: 90849332