Digitaliseringsbloggen Spør oss, bruk oss, utfordre oss!

27. aug 2021
2 minutter å lese

Sammen for en enklere digital hverdag, er Digitaliseringsdirektoratets visjon. Det første ordet er ikke tilfeldig. Sammen med offentlige virksomheter, privat næringsliv og frivillig sektor skal vi realisere regjeringens og KS sin digitaliseringsstrategi, skape en enklere digital hverdag og bidra til at det offentlige bruker ressursene mer effektivt.

Portrett av Steffen Sutorius
- De kloke lærer av sine feil, geniene lærer av andres. Vår oppfordring er derfor: Spør oss, bruk oss, utfordre oss, skriver Steffen Sutorius.
Foto: Digdir

For at vi skal lykkes sammen, samarbeider vi med KS og flere andre offentlige virksomheter for å utvikle fellesløsninger og verktøy som skal bidra til raskere og mer brukervennlig digitalisering. Skal vi lykkes, sammen, må du som jobber med digitalisering gjerne spørre oss og andre om råd, verktøy eller løsninger som kan understøtte deg i digitaliseringsarbeidet.

De kloke lærer av sine feil, geniene lærer av andres, sies det. Vår oppfordring er derfor: Spør oss, bruk oss, utfordre oss!

Start byggingen av huset riktig

Akkurat som det finnes byggetekniske standarder ved bygging av hus, finnes det standarder og prinsipper når du skal bygge digitale løsninger. På digdir.no finner du for eksempel overordnede arkitekturprinsipper og oversikt over IT-standarder som er obligatoriske eller anbefalte for offentlig sektor. Du finner også veiledning som hjelper deg å bruke dem til å lage et godt reisverk for løsningen din.

Del med andre, lån fra andre

For å realisere digitaliseringsstrategien er vi avhengige av mye data fra både offentlige og private virksomheter. Vi må rett og slett dele mer data for å bygge Norge.

Et godt sted å starte kan være Felles datakatalog. Der finner du et stort, gratis lager med data fra mange flinke aktører i hele offentlig sektor, som Digdir formidler.

Men en god idé om hvordan dataene kan brukes til å bygge nye, smarte og nyttige tjenester er ikke alltid nok. Du må også kjenne deg trygg på at bruken av dataene er i tråd med lover og regler. Tar du kontakt med Nasjonalt ressurssenter for deling av data, kan de hjelpe deg å navigere i komplekse regelverk, og de tilbyr veiledere som gjør det lettere å komme i mål.

Digdir tilbyr også andre veiledere som Orden i eget hus. Den hjelper deg å gjøre egne data klare for deling. Veilederen Roller og ansvar ved deling av data hjelper deg å dele taushetsbelagte data på en trygg måte.

Gjenbruk byggeklosser når du kan

Gjenbruk er smart når du skal digitalisere. Å bygge smarte tjenester helt fra bunnen av er verken økonomisk eller den raskeste veien til målet når det allerede finnes digitale byggeklosser du kan bruke. Spar tid og penger ved å sjekke vår oversikt over nasjonale fellesløsninger, eller få hjelp til å finne en nasjonal fellesløsning for din tjeneste.

Et stort antall ferdige byggeklosser, som for eksempel løsninger for autentisering, samtykke, tjenesteutvikling og e-formidling leveres av Digdir. Den nye, skybaserte Altinn 3-plattformen kan brukes til å bygge komplette applikasjoner, ikke bare tradisjonelle skjema. Klar til bruk for alle som har en god idé!

Andre viktige klosser, som Enhetsregisteret, Folkeregisteret og kommunenes tjenesteplattform FIKS leveres av andre.

Gjør det trygt og riktig for alle

Digitale løsninger skal gi en god brukeropplevelse for alle. Innebygd personvern og god informasjonssikkerhet er en forutsetning for vellykket digitalisering. Veilederen for helhetlig styring og kontroll av informasjonssikkerhet er laget sammen med NSM og DFØ, og hjelper deg å gjøre informasjonssikkerhet til en integrert del av virksomhetsstyringen.

Like viktig er det at offentlige tjenester skal ta utgangspunkt i brukernes behov og perspektiver, med mål om å kunne brukes av alle, uavhengig av alder og funksjonsevne. Tilsynet for universell utforming av ikt tilbyr råd og veiledning for hvordan dine nettsider og apper utformes i tråd med regelverket.

Spør oss, bruk oss, utfordre oss!

Skal du gjennomføre et prosjekt, kan det være lurt å be erfarne ledere om råd og tilbakemeldinger på prosjektet ditt.

Alle tjenestene og eksemplene får ikke plass i en kort tekst som dette. Min oppfordring er: Bruk oss og nettsidene våre, og se om du finner det du trenger. Hvis ikke oppfordrer jeg deg til å spørre oss – kanskje kan vi likevel tipse deg om ressurser, samarbeidspartnere eller relevante «byggeklosser».

Har du en god idé til et verktøy eller en løsning som ikke finnes, lover vi å vurdere om det er noe vi eller noen av våre samarbeidspartnere kan bidra med. Sammen kan vi løse felles utfordringer.

(En kortere utgave av dette innlegget ble publisert i Computerworld 26. august 2021)

Steffen Sutorius portrett

Steffen Sutorius

Direktør
Digitaliseringsdirektoratet
Sutorius er direktør i Digitaliseringsdirektoratet og tidligere direktør i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) siden 2016. Før det kom han fra direktørstilling i konsulentselskapet Metier. Han har bakgrunn fra Statens pensjonskasse der han gjennnomførte av et av de største smidige it- og endringsprosjektene i offentlig sektor, Perform. Sutorius er siviløkonom fra Norges handelshøyskole.

Skriv ny kommentar

Felt merket med en rød stjerne (*) er obligatoriske.

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.