Hopp til hovedinnhold

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup har delt ut klarspråksprisene for 2020. Digdir gratulerer vinnerne!

13. april 2021
Bilde av Trude Vollheim (f.v.); Roger Valhammer og Ingvill Eriksen.
Stolte vinnere av klarspråksprisene for 2020: Direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet (f.v.), byrådsleder Roger Valhammer i Bergen kommune og kommunikasjonsrådgiver Ingvill Eriksen, Direktoratet for e-helse.

Statens klarspråkspris for 2020 går til Arbeidstilsynet, som i flere år har jobbet systematisk med klarspråk. Arbeidet med klarspråk ledes av en tverrfaglig sammensatt gruppe, som sikrer at alle i organisasjonen er involvert og får eierskap til tekstene. Det er lagt vekt på å bygge en god og trygg skrivekultur.

Klarspråksprisen for kommuner og fylkeskommuner går til Bergen kommune. Juryen mener at Bergen kommune viser pågangsmot i klarspråksarbeidet, og at den inspirerer andre. Kommunen har et godt system for å kvalitetssikre tekster, og den får gode tilbakemeldinger i de årlige innbyggerundersøkelsene. I 2020 mente 83 prosent av de spurte at informasjonen fra kommunen er lett å forstå.

Utmerkelsen «Årets trekkhund» går til Ingvill Eriksen, som er kommunikasjonsrådgiver i Direktoratet for e-helse. Eriksen er en pådriver for klarspråksarbeidet i sin organisasjon. Hun er systematisk og inspirerende, og hun har klart å gjennomføre et svært godt språkarbeid det siste året, til tross for en krevende situasjon. Resultatene av arbeidet hennes har kommet hele landet til gode under koronapandemien.

Klarspråksprisene ble delt ut på et digitalt arrangement 13. april. I tillegg til prisutdelinga ble det holdt faglige innlegg om helsespråk og korona. Publikum fikk også lære mer om klarspråksparagrafene i språklovene i Norge og Sverige.

Arrangementet var et samarbeid mellom Digdir, Språkrådet og KS.

Nikolai Astrup under utdeling av klarspråksprisene 2020
Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup sto for utdelingen av klarspråksprisene 13. april.