Hopp til hovedinnhold

Digitalarkivet er en nasjonal fellesløsning for å langtidsbevare og tilgjengeliggjøre historiske data. Fellesløsningen er tilgjengelig for statlige, kommunale og fylkeskommunale virksomheter, og for private bevaringsinstitusjoner med historiske arkiv.

Digitalarkivet gjør det mulig å bevare og administrere historiske data på en sikker måte over tid, samtidig som sluttbrukere, slik som saksbehandlere, forskere eller innbyggere får enkel tilgang til nødvendige informasjon. Det er selvbetjente løsninger for å laste opp, tilgangsstyre og oppdatere arkivdata.

Digitalarkivet er i kontinuerlig utvikling. Det er et mål at tjenestene skal bli stadig enklere å bruke. Det benyttes allerede håndskriftsgjenkjenning og kunstig intelligens i løsningen, men dette utvikles stadig og plattformen er lagt til rette for å kunne utnytte teknologi og KI på nye måter. Dette legger til rette for nye måter å benytte arkivdata, og legger til rette for ny kunnskap og innsikt.

Digitalarkivet tilbyr visninger og API til arkivdata, og vil i stadig større grad gjøre det mulig for bevaringsinstitusjoner og andre aktører å bruke arkivdata eller utvikle nye visnings og tilgangsløsninger for å utnytte arkivdata på flere måter, og for å forenkle tilgang og analyse.