Hopp til hovedinnhold

- Jeg er sikker på at Ukraina vinner krigen, sier flyktning og forsker Oleksandra Deineko. Møt henne på Digitaliseringskonferansen 31. mai.

Oleksandra Deineko måtte selv flykte fra Ukraina da krigen brøt ut. I dag er hun gjesteforsker ved OsloMet, og som alle ukrainere i Norge følger hun naturligvis utviklingen i hjemlandet dag for dag.

På Digitaliseringskonferansen i Oslo 31. mai forteller hun om hvordan teknologien hjelper staten til å fungere og samfunnet til å overleve under tøffe krigsforhold.

Livsviktige digitale løsninger

Hva kan vi lære av kampen Ukraina står i? Deneko sier de digitale løsningene som Ukraina har utviklet spiller en svært viktig rolle i den sterke motstandskampen. For de skal vinne krigen.

- En av grunnene til det er våre digitale teknologier. Mobilapplikasjoner og chatbots
hjelper med evakuering, minerydding og frivillig arbeid. På denne måten reddes mange liv i Ukraina, sier hun.

Tøffere tider også i Norge

Konsekvensene av en urolig verdenssituasjon slår inn over hele samfunnet og påvirker hverdagen vår. «Sikkerhet i urolige tider» er derfor et hovedtema på Digitaliseringskonferansen som i år blir arrangert på The Hub i sentrum av Oslo.

Urolige tider setter alt fra klimakamp og verdisyn til økonomi og sikkerhet under press. Vi spør også hvilke vurderinger norske kommuner, etterretning og andre virksomheter må gjøre i lys av de krevende tidene.

Kontakt

Jens Nørve

Avdelingsdirektør, Digitaliseringsdirektoratet
Telefon: 90849332