Hopp til hovedinnhold
25. april 2025 Sist endret: 30. april 2025

I starten av 2024 sammenlignet vi arbeidet med nye Altinn med å bygge flyet mens vi flyr. Ett år senere bærer stadig flere passasjerer bagasjen sin om bord, med hjelp fra dyktig kabinpersonale og stødig bakkemannskap. Som pilot på flight «Nye Altinn» vet vi at forsinket ankomst er utelukket. Derfor styrker vi stadig innsatsen for å hjelpe alle på plass.

For ett år siden hadde de første passasjerene allerede flyttet sin bagasje – i form av tjenester samfunnet trenger – om bord. Sammen med noen av passasjerene med flest kolli (Skatteetaten, Statistisk sentralbyrå og Brønnøysundregistrene) hadde vi også etablert et felles, koordinerende program.

Siden den gang har både antall passasjerer og antall kolli økt, og flere andre viktige milepæler er nådd.

Dette blogginnlegget er en kopi av en artikkel i Digdirs årsrapport for 2024. Første del i historien om Altinn-flyet finner du i årsrapporten for 2023: Nye Altinn: Vi bygger mens vi flyr

Rammebetingelser på plass

I mars 2024 satte den eksterne kvalitetssikreren sitt godkjent-stempel på moderniseringsplanene (i en KS2-prosess), i juni godkjente Stortinget investeringsbeslutningen for gjennomføringen av hele programmet, og i statsbudsjettet for 2025 ble bevilgningen til «ferdigstilling, drift og forvaltning av framtidens Altinn» endelig vedtatt.

I den forbindelse sa Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung at

«[nye Altinn] vil føre til styrket sikkerhet og en bedre og mer fleksibel løsning til nytte for offentlig sektor, næringslivet og innbyggerne. Med digitalisering skal vi gjøre livene til folk både enklere og bedre, og vi skal fornye og forbedre offentlig sektor. Fornyelsen av Altinn er en viktig forutsetning for å lykkes med det».

I en hektisk prosjekthverdag var det en nyttig påminnelse om at digitalisering handler vel så mye om et bedre samfunn som om «kald teknologi».

Skroget er snart ferdigbygd

Men når det er sagt: Det er teknologien som skaper plattformen (eller flyskroget, om du vil) som samfunnsgevinstene skal hentes fra. Byggingen av skroget nærmer seg ferdig. Mye funksjonalitet er både lansert og tatt i bruk. Arbeidet med å klargjøre resten av alt passasjerene trenger, pågår for fullt.

Gjensidig avhengighet

Det er tre grupper som må gjøre større eller mindre endringer, for å komme om bord innen dagens Altinn stenges neste år:

  • 75 tjenesteeiere (= offentlige etater som leverer omtrent 900 ulike tjenester via Altinn)
  • Omtrent 300 systemleverandører (= leverandører av fagsystemer som kobler sluttbrukere sammen med tjenestene – for eksempel regnskapssystemer, byggesøknadsløsninger og banker)
  • Inntil 1,5 millioner sluttbrukere (= virksomheter og privatpersoner som utfører konkrete oppgaver via Altinn)

Disse tre gruppene er i stor grad avhengige av hverandre: Tjenesteeierne må reetablere sine tjenester før systemleverandørene kan gjøre sin del av jobben. For at sluttbrukerne skal kunne gjøre det som kreves for å beholde rettighetene sine i nye Altinn, må systemleverandørene og tjenesteeierne først gjøre sine tilpasninger.

Illustrasjon som viser fem personer som står i kø. med bagasje

Det er derfor helt nødvendig at tjenesteeierne kommer om bord så raskt som mulig. Heldigvis gjør stadig flere det. Det vet vi fordi vi følger nøye med på passasjerlistene, slik at vi har oversikt over hvem og hvor mange som har begynt ombordstigningen, og hvor nær resten er å sjekke inn.

Vi vet for eksempel at 450 av tjenestene som skal være med om bord er det vi kaller «skjematjenester» - og disse er også de mest krever mest arbeid å flytte. Av disse er 40 prosent nå flyttet over. Flytting av lenketjenester, formidlingstjenester og meldingstjenester er også i gang.

Go to gate!

Til tross for god fremgang ser vi at tempoet må opp for at alle, både tjenesteeierne, systemleverandørene og sluttbrukerne, skal rekke å gjøre det som kreves for at alt skal fungere når vi slukker lyset i gamle Altinn. Derfor er det viktigste budskapet vårt til tjenesteeierne nå «Go to gate – det begynner å haste»!

Vi informerer så ofte og klarspråklig vi kan om at tidsfristen 19. juni neste år er endelig. I artikkelen «Moderniseringen av Altinn: Fristen er endelig» i desember 2024 sa Digdir-direktør Frode Danielsen det slik:

«Vi kan ikke utsette fristen for avviklingen av dagens Altinn-løsning, det er sikkerhetsmessig ikke forsvarlig. Det vil rett og slett være som å kjøre en bil i høy fart uten å vite om bremsene virker. Jeg ønsker å understreke viktigheten av å komme i gang med migrering av tjenester. Det er mange som blir berørt av endringene som skjer. For å komme i mål i tide, er det kritisk at alle som skal reetablere tjenester begynner denne jobben så snart som mulig.»

Kommunikasjon, kommunikasjon, kommunikasjon

Moderniseringen av Altinn foregår som et smidig prosjekt – vi bygger flyet mens vi flyr, og slipper stadig flere passasjerer om bord underveis. I praksis betyr det at vi bygger og lanserer produkter og tjenester fortløpende, parallelt med at tjenesteeiere og systemleverandører tar i bruk nye tjenester og funksjonalitet etter hvert som de blir klare.

Det er tjenesteeierne selv som har hovedansvaret for å få sine tjenester på plass tidsnok, og sammen med Digdir hjelpe systemleverandørene å følge etter og koble seg på de reetablerte tjenestene.

Digdir sitt eget prosjekt og Digdir som programeier har ansvar for å støtte og legge til rette for at alle skal komme om bord i tide. Derfor har vi satt i gang flere tiltak for å hjelpe tjenesteeierne. Vi har blant annet etablert et tjenesteverksted som hjelper særlig de litt mindre tjenesteeierne med å få tjenestene over.

Vi har også direkte dialog med mange tjenesteeiere på andre måter.

Et helt sentralt virkemiddel for å få boardet flyet raskt nok, er informasjon, kommunikasjon og dialog. Hvis vi sammen skal holde ruta må alle forstå hvordan de blir berørt, hva de må gjøre, når de må gjøre det, og hvordan de skal gjøre det. Og de må kjenne konsekvensen av å vente for lenge: Er de ikke om bord tidsnok, vil tjenestene deres bli utilgjengelige 19. juni neste år.

I 2024 la vi ned betydelig innsats for å bygge kommunikasjonskanaler rettet mot tjenesteeiere og systemleverandører, og samtidig planlegge hvordan vi skal nå sluttbrukerne når tiden er moden for å informere dem. Vi har blant annet

  • opprettet prosjektside på Samarbeidsportalen som oppdateres fortløpende etter hvert som ny funksjonalitet blir tilgjengelig. Her samles all informasjon knyttet til moderniseringsløpet, blant annet omfattende brukerveiledninger og guider for hvordan funksjonalitet kan tas i bruk. Sporing av trafikk viser at siden er hyppig brukt.
  • etablert et eget nyhetsbrev til systemleverandører og tjenesteeiere.
  • etablert en egen webinarserie mot leverandører av sluttbrukersystemer. Etter seks gjennomførte webinarer, med opp mot 300 deltakere, har dette blitt en viktig kanal som vi kommer til å bruke hyppig helt fram mot juni 2026.
    deltatt aktivt inn i Altinn-kaffe, Digdir sitt månedlige forum hvor tjenesteeiere, samarbeidspartnere og øvrige interessenter får siste oppdateringer og demoer.
  • etablert tett kontakt og en felles kommunikasjonsplan med de tre virksomhetene som, sammen med Digdirs eget prosjekt, utgjør programmet Nye Altinn. Det tette samarbeidet om kommunikasjon vil fortsette helt fram til stengingen i 2026.
Illustrasjon som viser tre personer bak hvert sitt flyvindu.

Allerede gevinster for brukerne

Smidig utvikling er utfordrende, men har også mange fordeler. Selv om alt ikke ferdig bygget ser vi allerede nå konkrete gevinster av investeringen, blant annet ved at tjenester utvikles og tas i bruk raskere og rimeligere enn før. Vi ser også stadig oftere at tjenester utviklet av en etat gjenbrukes av andre, som dermed slipper å bruke tid og penger på å utvikle en egen, nesten lik, tjeneste.

Blant de viktigste forbedringene i nye Altinn er:

  • Bruk av skyteknologi, som blant annet bidrar til økt endringstakt og raskere tilgang på innovative tjenester
    Frittstående produkter, som blant annet gjør at funksjonalitet kan settes i produksjon fortløpende når behov oppstår, med vesentlig mindre ventetid enn før
  • Bruk av åpen kildekode, som blant annet gjør at det er enkelt og raskt å gjenbruke teknologi og tjenester fordi en løsning som lages av en etat, enkelt, raskt og rimelig kan gjenbrukes av en annen (eller bli til en ny offentlig fellesløsning).
  • Ny tjenesteutviklingsplattform som gjør det raskere å utvikle tjenester (som også gjenbrukes av andre) gjennom svært enkelt og intuitivt grensesnitt

… og for Norge


Hvis vi løfter blikket, ser vi også at moderniseringen gir mange andre gevinster for samfunnet, og bidrar til å realisere regjeringens digitaliseringsstrategi.

Ny teknologi og større fleksibilitet vil gjøre at nye Altinn

  • gir raskere og rimeligere utvikling av nye tjenester
  • gjør det enklere og rimeligere for små og mellomstore virksomheter (uten store IT-avdelinger) å digitalisere
  • gjør det enklere å dele og gjenbruke løsninger, funksjonalitet og tjenester på tvers av offentlig sektor – og internasjonalt
  • legger til rette for «samskaping»: Tjenesteeierne kan selv bygge nye skjema og tjenester, og deretter dele dem med andre
  • legger til rette for økt datadeling mellom offentlige virksomheter, og privat sektor, og øker med det innovasjonstakten på tvers av offentlig sektor og mot næringslivet
  • bruker KI effektivt i tjenesteutviklingen
  • realiserer utviklingen av sammenhengende tjenester
  • gir deling av erfaringer og læring på tvers av virksomheter, forvaltningsnivåer og sektorer
  • gir raskere utvikling av nye fellesløsninger som kan løse felles behov
  • er fleksibel og skalerbar og kan raskt tilpasses nye behov
  • gjør det enklere for leverandørmarkedet å utvikle integrasjoner, og åpner for nye forretningsmuligheter
  • gir bedre kontroll på fullmakter for personer og virksomheter
  • blir enkel å vedlikeholde og videreutvikle i tråd med endrede behov

Krevende, givende og motiverende

Det er fortsatt en krevende oppgave for Digdir å drive et så omfattende, smidig teknologi- og reetableringsprosjekt, ha kontroll på alle risikoer og risikoreduserende tiltak og samtidig koordinere fire store, komplekse prosjekter via programkontoret.

Og skal vi være ærlige oppleves ansvaret og oppgavene innimellom overveldende. Men vi følger både framdrift og kvalitet tett, for å sikre at vi har den kontrollen det er mulig å ha.

Ifølge KI-assistenten Copilot trenger en dyktig pilot tekniske ferdigheter, god situasjonsforståelse, god beslutningsevne og gode kommunikasjonsferdigheter. Piloten må i tillegg være god på ledelse, teamarbeid, emosjonell stabilitet og stressmestring.

Vi driver ikke med luftfart i Digdir, men vi synes flymetaforen passer godt på det vi driver med.

Vi vet at vi neppe unngår å møte turbulens underveis. Det neste halvannet året blir vår viktigste oppgave å forutsi turbulensområdene og navigere rundt dem. I likhet med ekte piloter trenger vi både egenskapene over, jevnlige oppdateringer på værforholdene og tidligere erfaring for å kunne justere kursen underveis og unngå for mye risting i flyet.

Vi vet også at forsinket ankomst ikke er et alternativ. Til det er det for mange samfunnskritiske tjenester som er avhengige av at flyet holder ruta.

Ikke minst vet vi at vellykket digitalisering er avgjørende for å opprettholde, effektivisere og videreutvikle velferdsstaten, og samtidig gjøre livene til folk enklere og bedre. Og vi vet at nye Altinn vil bidra til alt dette.

Å sørge for at fly og passasjerer lander trygt i tide er krevende – men det er også et av de mest motiverende og givende oppdragene vi har i Digdir.

Fritt valg fra menyen om bord

Nye Altinn består av frittstående produkter. Det betyr at, i motsetning til i gamle Altinn, kan virksomhetene bestemme selv hvilke produkter fra menykortet i setelommen foran seg de har behov for – uten å måtte kjøpe alt på menyen.

Passasjerene på det nye Altinn-flyet kan velge mellom disse produktene:

  • Altinn Studio er en plattform for utvikling av tjenester. Mange virksomheter er allerede i gang med å bygge nye, brukervennlige og universelt utformede digitale tjenester til innbyggere og næringsliv. Altinn Studio er ferdig integrert med fellesløsninger som Folkeregisteret og Kontakt- og reservasjonsregisteret. Altinn Studio er selvbetjent, og virksomhetene kan gjenbruke kode, funksjonalitet og komponenter som er ferdig testet – eller gjenbruke ferdig utviklede tjenester. Det er lønnsomt både for samfunnet og den enkelte virksomhet.
  • Altinn autorisasjon er en nasjonal fellesløsning som gjør det mulig å bestemme hvem som skal kunne gjøre hva med hvilke data på vegne av andre. Også i den digitale verden er det noen ganger nødvendig å utføre en oppgave på vegne av andre. Det kan være for arbeidsgiveren, for fotballklubben eller for et familiemedlem. Løsningen gjør den digitale samhandlingen mellom offentlige og private aktører mer effektiv. Personvernet sikres gjennom sikker autentisering og kontroll med hvem som får tilgang til å gjøre hva.
  • Altinn meldingstjeneste gjør at offentlige og private virksomheter kan sende meldinger til en eller mange, på en rask, sikker og standardisert måte. Virksomheten kan selv velge om de har behov for å sjekke om en viktig melding blir åpnet, og eventuelt sende et ekstra varsel til mottakerne. Avsender kan også begrense tilgangen til sensitive meldinger.
  • Dialogporten er en kanal som gir virksomheter i offentlig sektor mulighet til å dele dialoger, tjenester, data og post på tvers mellom offentlige og private aktører. For brukerne vil løsningen kunne gi en helhetlig oversikt over dialog med det offentlige. Det gjelder både dialog på egne vegne og dialog knyttet til andre de representerer. Oversikten blir tilgjengelig via grensesnitt som kan integreres i systemene virksomhetene allerede jobber i.
  • Altinn arbeidsflate er et nytt brukergrensesnitt for å vise og jobbe med dialoger, tjenester, data og post som er delt via Dialogporten. Løsningen erstatter innboksen fra Altinn II. Arbeidsflaten gir en samlet oversikt over dialog med det offentlige, uavhengig av hvilken etat dialogen er med.
  • Altinn formidling gjør det mulig å overføre store datamengder raskt, effektivt og sikkert. Løsningen garanterer sikkerheten til sensitiv informasjon gjennom beskyttelse mot uautorisert tilgang og datalekkasjer. Full sporbarhet og garantert levering sikrer at alle dokumenter og data når frem trygt. Løsningen kan også enkelt integreres med andre systemer slik at brukerne får en mest mulig sømløs digital opplevelse.
  • Altinn varsling gir virksomheter mulighet til å sende varsel til personer via SMS og e-post. Tjenesten henter data fra både Brønnøysundregistrene og Kontakt- og reservasjonsregisteret, slik at varslene rutes til riktig mottaker.

Er du tjenesteeier, eller eier av sluttbrukerløsning som bruker Altinn?


Finn ut hva du må gjøre for å tilpasse deg nye Altinn på prosjektsiden på Samarbeidsportalen.

Sol Daler Stafsnes
Seniorrådgiver, Digitaliseringsdirektoratet

Sol Daler Stafsnes

Forfatter

Sol Daler Stafsnes
Sol Daler Stafsnes
Seniorrådgiver, Digitaliseringsdirektoratet

Emne

Kommenter

Felt merket med en rød stjerne (*) er obligatoriske.

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
Er du et menneske?
2 + 1 =
Løs dette enkle mattespørsmålet og skriv inn svaret. For eksempel: For 1+3, skriv inn 4.