Hopp til hovedinnhold

Riksrevisjonen har undersøkt forhold som har påvirket utviklingen av sammenhengende digitale tjenester i Norge. Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen legger frem rapporten på Digitaliseringskonferansen 11. juni.

Opprettet: 30. april 2025

– Jeg ser frem til å offentliggjøre denne undersøkelsen på konferansen. Tjenestene vi har undersøkt, krever godt samarbeid og koordinering og styring mellom ulike offentlige virksomheter, og mange av disse virksomhetene vil delta på konferansen. Publikummet for rapporten kunne altså ikke vært mer relevant,

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen
- Vi får ikke gjenbruk av data ved å se sektorene hver for seg. Vi sløser med fellesskapets ressurser hvis sektorene skal finne opp kruttet hver for seg. Det kreves overordnet styring, skriver riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Foto: Riksrevisjonen

Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen legger frem hovedfunnene fra rapporten på Digitaliseringskonferansen 11. juni.

Fravær av sammenheng gir dårligere digitale tjenester

Manglende utvikling av sammenhengende digitale tjenester gjør det vanskelig for brukerne å finne fram når de skal kontakte offentlige virksomheter, og kan føre til at de må oppgi den samme informasjonen flere ganger.

Dette øker belastningen når man opplever utfordringer er i livshendelser, som for eksempel dødsfall i familien. Dette kan særlig ramme sårbare grupper med lav digital kompetanse.

Har undersøkt fire av sju livshendelser

Riksrevisjonen har undersøkt arbeidet med å utvikle sammenhengende digitale løsninger i fire av de sju livshendelsene som er definert i digitaliseringsstrategien for offentlig sektor 2019-2025:

  • Alvorlig sykt barn
  • Miste og finne jobb
  • Dødsfall og arv
  • Starte og drive en frivillig organisasjon