Hopp til hovedinnhold
23. april 2020
2 minutter å lese

Podkast: Kunstig intelligens (KI) er ikke lenger science fiction. Hvilke utfordringer må løses for å kunne ta i bruk kunstig intelligens i offentlige digitale tjenester?

Jeg er seniorrådgiver i Digitaliseringsdirektoratet og arbeider for tiden med en doktorgrad om KI. Kollega Are Kvistad inviterte meg til en podkast-samtale om dette temaet. Den finner du nedenfor.

Kunstig intelligens er et svært aktuelt tema i digitaliseringsdebatten. I privat sektor verden over er det et utall aktører som forsker og utvikler avanserte algoritmer og løsninger som faller inn under begrepet kunstig intelligens. Også offentlig forvaltning har behov for å utvikle nye, sammenhengene og bedre tjenester til innbyggere og samfunn, men her har man ikke kommet like langt. Stordata og kunstig intelligens danner likevel grunnlag for en omfattende digital transformasjon i norsk offentlig sektor.

Arbeidet med min doktorgradsavhandling er knyttet til Universitetet i Oslo, Juridisk fakultet, og handler spesielt om kunstig intelligens i offentlig sektor. Avhandlingen bærer tittelen "Government by Algorithm - Protecting Democratic Values in the Deployment of Artificial Intelligence by the Public Sector".

I podkasten framgår også noen av resultatene som viser hvilke utfordringer offentlige virksomheter møter i arbeidet med å ta i bruk KI. Mer informasjon om disse faktorene kan du finne i denne rapporten (NTNU 2019) som jeg har gitt ut sammen med forskerkollega Lisa Marie Reutter.

PhD-arbeidet er delfinansiert av Norges Forskningsråd gjennom gjennom Offentlig sektor-ph.d.-ordningen.

I podkasten referes det også til denne UNESCO-rapporten: I'd Blush If I Could, Closing gender divides in digital skills through education.

Heather Broomfield
Fagdirektør, Digitaliseringsdirektoratet

Heather Carolyn Broomfield

Broomfield har erfaring frå offentleg og privat sektor, og også frå forskingsektoren. Ho har lang erfaring med juss og deling av data frå eit pådrivarperspektiv. Ho har arbeidd særleg med opne data, kunstig intelligens og datadriven forvalting og -økonomi og tek no ein doktorgrad om korleis ein kan realisere datadriven forvalting på ein forsvarleg måte. I tillegg til å vere involvert i konkrete saker, vil forskningsfunna hennar bidra til kunnskapsgrunnlaget til ressurssenteret. Broomfield har (LLM) mastergrad i innovasjon, teknologi og juss frå universitetet i Edinburgh og ein bachelor-grad i offentleg administrasjon frå universitetet i Limerick. Ho held for tida på med sin doktorgrad i juss ved Universitet i Oslo.

Author

Heather Broomfield
Heather Carolyn Broomfield
Fagdirektør, Digitaliseringsdirektoratet

Kommenter

Felt merket med en rød stjerne (*) er obligatoriske.

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
Er du et menneske?
1 + 4 =
Løs dette enkle mattespørsmålet og skriv inn svaret. For eksempel: For 1+3, skriv inn 4.