Hopp til hovedinnhold
Emner:
  • Innovasjon
  • Fellesløsninger
  • Digital samhandling
Tid:
tirsdag 22. november kl. 09:00–16:00, 2022
Sted:
Økern Portal, Oslo

Digitaliseringsdirektoratet (Digdir) og Norges Bank inviterer til en spennende og innholdsrik dag med informasjon og idémyldring.

De aller fleste land i verden har prosjekter for å utforske det som kalles digitale sentralbankpenger (DSP). Norges Bank startet prosjektet i 2016 og har offentlig publisert flere rapporter om sitt arbeide på internettsiden www.norges-bank.no

Høsten 2021 startet fase fire som inkluderer eksperimentell teknisk testing av DSP. Fase fire pågår frem til sommeren 2023. Våren 2022 var første del av fase fire ferdig hvor Norges Bank kan utstede, slette og sende DSP til bankene i Norge. Bankene fikk også en såkalt "wallet", en elektronisk lommebok, slik at de kan motta og sende DSP. Bankene kan så distribuere DSP til sine privat- og bedriftskunder, og til offentlig forvaltning. Noen banker deltar i testingen.

Se opptaket fra idémyldringen her

Teksting av sendingen er bestilt og blir lagt til når det er klart. For å se en seanse fra seminaret kan du finne videoer i programmet eller egen samleside for videoer.

Program

08:30
Dørene åpner. Mingling og kaffe/te Program klokka 08:30. Dørene åpner. Mingling og kaffe/te med

08:55
Oppstart - praktisk informasjon Lasse Meholm, Dirk Stuart Lammering Program klokka 08:55. Oppstart - praktisk informasjon med Lasse Meholm, Dirk Stuart Lammering

Medvirkende

Lasse Meholm
Konsulent og forfatter, Finansit AS
Lasse Meholm

Har arbeidet i finans- og verdi-papirmarkedet siden 1986. Siden 2017 har han vært forretningspartner for digitalisering i DNB, med spesielt fokus på sparing, investering og pensjon, og er også ansvarlig for blokkjedeteknologi og DLT-strategien til DNB. Etter en kort periode i advokatselskapet EY Tax & Law med ansvar for krypto og digitale aktiva gikk han over til sitt heleide konsulentselskap Finansit hvor han nå er leid inn som konsulent for Norges Bank i deres prosjekt for å eksperimentelt teste det som kalles digitale sentralbank penger.

Fagdirektør, Digitaliseringsdirektoratet
Dirk Stuart Lammering

09:00
Velkommen ved Norges Bank Ida Wolden Bache Program klokka 09:00. Velkommen ved Norges Bank med Ida Wolden Bache

Medvirkende

Ida Wolden Bache
Sentralbanksjef, Norges Bank
Ida Wolden Bache

Utnevnt som sentralbanksjef fra 1. mars 2022 til 2028. Bache er leder av hovedstyret og komiteen for pengepolitikk og finansiell stabilitet.

Bache har erfaring blant annet som avdelingsdirektør for pengepolitikk og for finansiell stabilitet i Norges Bank og som makroøkonom i Handelsbanken Capital Markets. Hun har fra 2017 vært medlem av Det Systemiske Risikoråd I Danmark. Bache er utdannet samfunnsøkonom med doktorgrad fra Universitetet i Oslo og mastergrad fra London School of Economics.

09:10
Digitaliseringsdirektoratet: Pågående arbeider og prosjekter Frode Danielsen Program klokka 09:10. Digitaliseringsdirektoratet: Pågående arbeider og prosjekter med Frode Danielsen

Medvirkende

Frode Danielsen
Direktør, Digitaliseringsdirektoratet
Frode Danielsen

Danielsen vart utnemnt til direktør i Digitaliseringsdirektoratet i mars 2023 etter å ha vore konstituert i stillinga sidan november 2022. Han var avdelingsdirektør for digitale fellesløysingar i Digdir i perioden 2021-2022, har jobba med nasjonale fellesløysingar i 15 år, og har mellom anna hatt ei sentral rolle i å bygge opp eit sterkt og leveransedyktig forvaltningsmiljø for løysingane. Danielsen er utdanna jurist frå Universitetet i Bergen.

09:20
Hvorfor DSP? Status på arbeidet i Norges Bank Knut Sandal Program klokka 09:20. Hvorfor DSP? Status på arbeidet i Norges Bank med Knut Sandal

Medvirkende

Knut Sandal
Enhetsleder Betalingsanalyse og innovasjon, Norges Bank
Knut Sandal

Leder enheten Betalingsanalyse og innovasjon i Norges Bank, og er sentral i bankens utredning av digitale sentralbankpenger. Han har arbeidet i Norges Bank siden 1995 innenfor områdene finansiell stabilitet og betalingssystemer. Han er utdannet samfunnsøkonom og har også en master i bank og finans.

09:45
Noen få eksempler på muligheter DSP muligens kan gi Lasse Meholm Program klokka 09:45. Noen få eksempler på muligheter DSP muligens kan gi med Lasse Meholm

Medvirkende

Lasse Meholm
Konsulent og forfatter, Finansit AS
Lasse Meholm

Har arbeidet i finans- og verdi-papirmarkedet siden 1986. Siden 2017 har han vært forretningspartner for digitalisering i DNB, med spesielt fokus på sparing, investering og pensjon, og er også ansvarlig for blokkjedeteknologi og DLT-strategien til DNB. Etter en kort periode i advokatselskapet EY Tax & Law med ansvar for krypto og digitale aktiva gikk han over til sitt heleide konsulentselskap Finansit hvor han nå er leid inn som konsulent for Norges Bank i deres prosjekt for å eksperimentelt teste det som kalles digitale sentralbank penger.

10:05
Kort pause Program klokka 10:05. Kort pause med

10:20
Kryptorapport fra Sparebank 1 Gruppen Morten Søberg Program klokka 10:20. Kryptorapport fra Sparebank 1 Gruppen med Morten Søberg

Medvirkende

Soberg_Morten_Pernille_Blafjell_Walvik_2017_2.jpg
Direktør for samfunnskontakt, SpareBank 1 Gruppen
Morten Søberg

Arbeider som direktør for samfunnskontakt i SpareBank 1 Gruppen. Han sit òg i Noregs Banks representantskap, og har tidlegare vore statssekretær i Finansdepartementet. Søberg er utdanna ved Universitetet i Oslo (doktorgrad i samfunnsøkonomi) og London School of Economics and Political Science (bacherlorgrad i filosofi). I haust gav han ut boka «Svalbard! Pengar!» på Spartacus forlag.

10:40
Digitalisering, Metaverse, offentlig administrasjon og fremtidens finans Bente Sollid Storehaug Program klokka 10:40. Digitalisering, Metaverse, offentlig administrasjon og fremtidens finans med Bente Sollid Storehaug

Medvirkende

Bente Sollid Storehaug.jpg
Gründer, styreleder og foredragsholder,
Bente Sollid Storehaug

Gründer av Digital Hverdag, som gjennom navnet Cell Network ble børsnotert i Stockholm på slutten av 90-tallet. I 2000 var selskapet det største internett-konsulentselskapet i Europa og verdens tredje største. I dag heter selskapet Bouvet ASA. Bente har hatt et førtitalls styreverv i norsk næringsliv. Hun sitter nå i styret til sju selskaper som rapporterer til Oslo Børs og er styreleder i Placewise Group (internasjonalt SaaS-selskap) og B2B metaverse-selskapet Ocean Visioneering. I tillegg underviser hun fast på BI på executive masterprogrammet Digitalisering, Innovasjon og Forretningsmodeller.

11:00
Innovasjonsimperativet for offentlige aktører Silvija Seres Program klokka 11:00. Innovasjonsimperativet for offentlige aktører med Silvija Seres

Digital transformasjon og kompetanse

Medvirkende

Silvija Seres
Matematiker og teknologi-investor,
Silvija Seres

Bakgrunn fra algoritmeforskning i Oxford, utvikling av søkemotoren Alta Vista i Silicon Valley, strategisk ledelse i Fast Search and Transfer, og tjenesteutvikling i Microsoft. Hun jobber nå som styremedlem i flere store selskaper, inkludert Ruter, Det Norske Veritas og Norsk Rikstoto, og som aktiv investor i flere teknologibedrifter. Seres fikk ODA-prisen i 2019, som den mest innflytelsesrike kvinnen i IT i Norge.

11:20
Gruppearbeider innledes Program klokka 11:20. Gruppearbeider innledes med

12:00
Lunsj Program klokka 12:00. Lunsj med

13:00
Gruppearbeider fortsetter Program klokka 13:00. Gruppearbeider fortsetter med

15:00
Gruppearbeid presentasjon, oppsummering og avslutning Program klokka 15:00. Gruppearbeid presentasjon, oppsummering og avslutning med

16:00
Slutt - Mulighet for å mingle videre på Radisson Red Rooftop Program klokka 16:00. Slutt - Mulighet for å mingle videre på Radisson Red Rooftop med

Et samarbeid mellom Digitaliseringsdirektoratet og Norges Bank

Denne høsten og vinteren har Norges Bank søkelys på brukereksempler og hvilken nytte Norge kan ha av DSP. Det er ikke besluttet å innføre DSP i Norge, dette er utelukkende en eksperimentell test av teknologi for å lære, modne kompetanse og forhold tilknyttet en eventuell innføring av DSP en gang i fremtiden. Som et ledd i å finne gode brukereksempler er denne dagen med informasjon og idémyldring svært viktig for Norges Bank. I tillegg venter vi at det blir svært nyttig for alle som deltar med tanke på egne planer og strategier for fremtiden.

Spesielt inviterte denne dagen er aktører i offentlig forvaltning og offentlige betalinger.

Formålet med dagen er todelt:

  1. Dele informasjon om arbeidet med DSP, samarbeidet med Digdir, og som et ledd i digitalisering av Norge til det beste for hele befolkningen og bedrifter i Norge.
  2. Få forslag og idéer til hvordan Norge kan utnytte og forbedre offentlige tjenester hvor betalinger og penger på noen måte inngår, dersom DSP en gang i fremtiden blir introdusert.

Før lunsj denne dagen er det informasjon og innlegg. Etter lunsj er det rom for idémyldring og samtaler om de mulighetene DSP kan gi.

Hackhathon november 2022 til januar 2023

Norges Bank har en såkalt teknisk sandkasse for DSP-prosjektet sitt. Dette er et IT-nettverk hvor det er mulig å få en elektronisk lommebok (wallet), og hvor det er mulig at en person eller et selskap med en wallet kan betale til en annen person eller selskap i norske digitale sentralbankpenger-kroner. Alle DSP-kronene er bare lekepenger eller monopolpenger om man vil, uten noen verdi i det virkelige liv. Norges Bank kaller dette nettverket en teknisk sandkasse. Hensikten er å teste, prøve ut idéer og lære. Mer informasjon og påmelding finner du her.

Kontakt

Dirk Stuart Lammering

Fagdirektør, Digitaliseringsdirektoratet
Telefon: +47 92 41 14 01