
Digitaliseringskonferansen 2025 Program
Program for Digitaliseringskonferansen 2025.
Med forbehold om endringer.
Denne dagen er et samarbeid mellom NHO, KS, DigiViken og Digdir
Velkommen
Konferansier for dagen ønsker velkommen til denne dagen som er et samarbeid mellom NHO, DigiViken, KS og Digdir.

Panelsamtale: Data for økt produktivitet og innovasjon - hva har skjedd siden konferansen i 2024?
Dette var også starten på fjorårets konferanse. Vi ønsker igjen å høre fra NHO, KS, Helsedirektoratet og Digitaliseringsdirektoratet om hva de mener har vært de positive utviklingene det siste året. Samtidig vil vi utfordre dem til å svare på noen av spørsmålene fra publikum i 2024 som vi ikke rakk å besvare.




Vår digitale hukommelse
Hva har skjedd siden konferansen i 2024?
En nasjonal arbeidsgruppe har blitt opprettet for å kartlegge tilgjengelighetsutfordringer til historiske digitale arkiver og foreslå enhetlige løsninger for kommunene.
Målet er å styrke kommunale arkivtjenester og arkivdepot, slik at de kan møte fremtidige utfordringer.


Virkemidler som støtter innovasjon
Vi har ressursene og verktøyene som kan bidra til å hjelpe både privat og offentlig sektor med å realisere innovative ideer og oppnå målene i Digitaliseringsstrategien.



Pause
Koordinering og samhandling i praksis
Stat, kommune og leverandører må samarbeide for å få til gode felles nasjonale løsninger som f.eks. fullmakts- og samtykkeløsning.
Hvordan kan og bør offentlig sektor legge til rette for leverandører til utvikling på toppen av det som lagets i offentlig regi?






Hvordan styrke digital modenhet hos ledere og organisasjoner gjennom felles kompetanseløft?
I en tid preget av økte forventninger, nye teknologier, høy omstillingstakt og uro i verden, blir behovet for felles språk og forståelse akutt. Ikke bare i én virksomhet – men på tvers av fagmiljøer, sektorer og nivåer. Skal vi lykkes med digital transformasjon, må hele økosystemer fungere sammen: kommune, stat, akademia og næringsliv – lokalt og nasjonalt, strategisk og operativt.
Hvordan bygger vi da denne felles forståelsen i praksis? I dette innlegget deler Politidirektoratet, Diginettverkene og DI2X erfaringer med hvordan felles rammeverk, strukturert læring og helhetlige kompetanseløft gir grunnlag for å tenke nytt, handle sammen – og faktisk få det til.





Lunsj og utstillervandring
Teknologi i praksis: Hvordan selskaper skaper verdi med ny teknologi
I denne bolken får du se teknologi i praksis! Bedrifter deler inspirerende eksempler på hvordan de bruker kunstig intelligens, automatisering eller andre teknologiske løsninger for å skape verdi og nye muligheter.
Schneider Electric:
Teknologien til Schneider Electric muliggjør energibesparelser og tilsvarende CO2-kutt på opptil 80 prosent, takket være automasjon, energiledelse og integrasjon av lokale fornybare kilder. Schneider Electric er en global leder innen elektrifisering, automatisering og digitalisering, med fokus på bærekraft og effektiv ressursbruk. Deres misjon er å hjelpe virksomheter i alle segmenter med å vokse lønnsomt og miljøansvarlig. På konferansen vil de illustrere hvordan integrert IoT- og AI-teknologien fra deres EcoStruxure-plattform kan støtte norske bedrifter med energi- og ressurseffektivisering. Blant eksemplene de vil nevne er store bygg som Drammens Sykehus, Nasjonalmuseet i Oslo, Livsvitenskapsbygget, flere av Entra Eiendoms bygg, mange industri- og akvakulturanlegg samt flere norske velkjente datasentre.

Völur:
Kjøttprodusenter over hele verden tar nå i bruk AI-løsningen utviklet av det norske selskapet Völur. Teknologien gjør produksjonen både smartere og mer bærekraftig.
Völur samler inn og analyserer data fra slakterier og fabrikker – blant annet om antall dyr, kjøttype, kjøttprosent og produksjonsretningslinjer. Ved å bruke de ulike delene av dyrene på en smartere måte, sørger løsningen for at hvert kjøttstykke benyttes der det gir størst verdi. Dette bidrar til bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, samtidig som verdiuttaket per dyr øker. Med Völurs løsning kan produsenter klare å bruke opptil 10 prosent færre dyr – og likevel levere det samme markedstilbudet.

ABEL:
Norges raskest voksende helseteknologiselskap 2 år på rad, og 6. raskest voksende i 122 land, forteller historien om en ny digital løsning som senker sykefraværet med 50.4% på 6 måneder i 50 av Norges største selskaper og kommuner. Helsekonsernet med over 100 ansatte har gjennomført 6 nasjonale forskningsprosjekter og 33 nasjonale pilotprosjekter sammen med blant andre UiO, UiB, UiT, SINTEF, Kristiania, Legeforeningen og de største pasient- og brukerorganisasjonene, og ble som eneste kommersielle selskap nevnt i revidert versjon av Folkehelsemeldingen som kom ut våren 2023.

Capgemini:
Hvordan lære en AI å se feil den aldri har sett før? Svaret er et rammeverk som bygger digitale verdener der dataene AI trenger for å bli ekspert blir laget – helt syntetisk! Forestill deg en AI som oppdager sprekker før de blir brudd, droner som selvstendig inspiserer utilgjengelig infrastruktur, og en generativ AI-agent som automatisk håndterer arbeidsordre. Dette er fremtidens inspeksjon – smart, trygt og effektivt. Denne løsningen kommer fra Capgemini som er et globalt konsulentselskap med 340 000 ansatte i over 50 land. Capgemini investerer nå over 2 milliarder euro for å lede an i utviklingen av løsninger innen kunstig intelligens.

Arbeid & Inkludering:
Klara er et KI-verktøy utviklet for jobbveiledere i Arbeid & Inkludering, som gir datadrevet oppfølging for å finne muligheter for arbeidspraksis og ansettelse for arbeidssøkere. Gjennom integrasjon med offentlige data og prediktive analyser, gir Klara oppdaterte anbefalinger om arbeidsmarkedet, kompetansebehov og inkluderingsmuligheter.

Panelsamtale: Hva kan andre lære av våre erfaringer?
Digitaliseringen av Norge krever samarbeid, deling av innsikt og felles retning. I denne samtalen løfter vi blikket og retter søkelyset mot hvordan offentlig og privat sektor kan drive den digitale utviklingen fremover. Hva trengs for å lykkes – og hvilke grep bør myndighetene ta nå?
Samtalen ledes av Rebekka Borsch, NHO.





Avslutning
Registrering og utstillervandring
Velkommen
Kommunikasjonsdirektør i Digitaliseringsdirektoratet, Mala Wang-Naveen, er årets konferansier og leder oss gjennom dagen.

Fremtidens digitale Norge

Rikets digitale tilstand

Presentasjon av finalistene til Digitaliseringsprisen 2025
Pause
Forsterket styring og samordning

Slik kan vi få til forbedret styring og samordning av digitalisering i offentlig sektor
Samtale mellom finansråd Lars-Henrik Myrmel-Johansen og departementsråd Christine Hamnen, Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.
Samtalen ledes av Håkon Haugsbø, programleder og journalist.


PRESSEKONFERANSE: Riksrevisjonen slipper ny undersøkelse om sammenhengende tjenester
Riksrevisjonen har undersøkt forhold som har påvirket utviklingen av sammenhengende digitale tjenester i Norge. Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen legger frem rapporten på Digitaliseringskonferansen 11. juni.
Innlegget er også en pressekonferanse og strømmes åpent på Riksrevisjonens nettside.

Politisk debatt: Ser politikere samfunnsgevinstene digitalisering kan gi?
Debattleder: Håkon Haugsbø.






Lunsj og utstillervandring
Lunsjen serveres i restauranten og i utstillingsområdet.
Hvordan kan Nasjonalt veikart hjelpe offentlig sektor med bedre samordning og prioritering?
I mer enn ti år har vi manglet felles fullmaktsløsninger slik at verge, venn eller familie kan hjelpe nærstående med å få utført digitale tjenester. Juridiske barrierer, utvikling av parallelle løsninger og manglende felles prioritering får skylden for at utfordringer «alle» kjenner på, likevel ikke blir løst.
Hva må til for at vi digitaliserer sammen og løser viktige behov raskere?


Samtale med kommentarer til Nasjonalt veikart for digitalisering
Samtale med NHO, KS, Akademikerne og LO. Mer informasjon kommer.
Samtalen ledes av Håkon Haugsbø.





Pause
Kunsten å lykkes med kunstig intelligens: Oljefondets oppskrift
Bli med på et innblikk i hvordan verdens største enkelteier, Oljefondet, bruker kunstig intelligens og teknologi for mest mulig effektiv forvaltning av vår felles formue. Fra ambisiøse effektivitetsmål til praktiske AI-anvendelser, tar denne presentasjonen deg gjennom Norges Bank Investment Management sin teknologireise og dens påvirkning på forvaltningen av en av verdens største investeringsporteføljer.

Forskningens rolle i å forme fremtiden
Regjeringen har i dag fordelt KI-milliarden og det er besluttet å opprette seks nasjonale forskningssentre på kunstig intelligens. Sentrene skal forske på hvordan kunstig intelligens påvirker samfunnet, utvikle teknologien og styrke innovasjon og verdiskaping i næringsliv og offentlig sektor. Møt dem på Digitaliseringskonferansen!
Vi skal også høre fra kunnskaps- og forskningsminister Sigrun Aasland (Ap), administrerende direktør i Norges Forskningsråd, Mari Sundli Tveit og direktør i Digitaliseringsdirektoratet, Frode Danielsen.
Mer om sentrene og hvem som kommer til konferansen:
The Norwegian Centre for Trustworthy AI
På scenen: prosjektleder Arnoldo Frigessi (UiO), Malcolm Langford (UiO), Heather Broomfield (Digitaliseringsdirektoratet).
Center for AI & Creativity
På scenen: prosjektleder Alexander Refsum Jensenius (UiO Institutt for Musikkvitenskap) og Hege Høsøien (Nasjonalbiblioteket).
Norwegian Centre for Embodied AI
På scenen: Kostas Alexis (NTNU) og Rikke Seehus (FFI).
Norwegian Centre for Sustainable, Risk-averse and Ethical AI
På scenen: prosjektleder Baltasar Beferull-Lozano (Simula) og Lillian Røstad, Simula.
Norwegian Centre on AI for Decisions
På scenen: prosjektleder: Sebastian Gros (NTNU) og Signe Riemer-Sørensen (SINTEF).
AI Centre for the Empowerment of Human Learning
På scenen: Prosjektleder: Barbara Wasson (UiB) og Yngve Lindvig (Learnlab AS).



Avslutning


Aperitiff
Festmiddag med utdeling av Digitaliseringsprisen og underholdning.
Dessertbuffet serveres i pianobar med mulighet for mingling.
Dessertbuffet i pianobar med mingling
For deltagere på festmiddagen.
Kaffe og dessertbuffet.