18 kandidater er nominert til årets Digitalisieringspris. Juryen vil velge ut tre finalister som blir presentert på Digitaliseringskonferansen 11. juni og vinneren blir kåret av deltakerne. Prisen deles ut av digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.
Løfter frem offentlige digitale tjenester
Digitaliseringsprisen løfter frem de som går foran i utviklingen av smarte, brukervennlige og effektive offentlige tjenester. Prisen hedrer aktører som gjennom målrettet bruk av digital teknologi bidrar til å realisere regjeringen sin digitaliseringsstrategi – og som kan vise til konkrete resultater for både brukere og samfunn.
I år kom det inn hele 34 nominasjoner, der flere av løsningene ble foreslått flere ganger. Etter gjennomgang står vi igjen med 18 unike kandidater. Alle kandidatene viser på hver sin måte hvordan teknologi kan gjøre offentlige tjenester bedre, mer tilgjengelige og mer bærekraftige.
Vinneren blir kåret på Digitaliseringskonferansen
En fagjury vil nå vurdere de nominerte opp mot prisens kriterier og plukke ut de tre finalistene som skal presenteres på Digitaliseringskonferansen 11. juni. Vinneren av Digitaliseringsprisen 2025 blir kåret av konferansedeltakerene gjennom en digital avstemming – og vil bli ståande som årets digitale suksesshistorie i offentleg sektor.
Dette er de nominerte
Nav
NAIS (Nav Application Infrastructure Services) er en plattform utviklet av NAV for å støtte utviklere med enkel og effektiv bygging, distribusjon og drift av applikasjoner i skybaserte miljøer. NAIS tilbyr standardiserte verktøy, automatisert sikkerhet, logging, overvåking og tilgangsstyring som gjør det enklere for team å fokusere på utvikling av funksjonalitet i stedet for infrastruktur.
Friskus og Sigrid Nedkvitne
Friskus er en digital plattform utviklet for å synliggjøre og organisere fritidsaktiviteter, frivillige oppdrag og arrangementer i norske kommuner. Den fungerer som en interaktiv aktivitetskalender hvor innbyggere kan finne, melde seg på og delta i lokale aktiviteter, mens kommuner og organisasjoner kan publisere tilbud, rekruttere frivillige og kommunisere med deltakere. Målet er å fremme inkludering, tilhørighet og deltakelse i lokalsamfunnet ved å gjøre det enkelt for alle å finne meningsfulle aktiviteter og fellesskap.
Oslo Politidistrikt og Bente Skattør
AI4Interviews (tale til tekst - avhørsapp) er en innovasjonsløsning i politiet der kunstig intelligens brukes til å automatisk transkribere lydopptak fra avhør til tekst. Løsningen reduserer tiden for transkribering fra flere timer til få minutter, effektiviserer politiarbeid - et, styrker rettssikkerheten, og frigjør ressurser slik at politiet kan bruke mer tid ute i operativt arbeid.
Oslo Politidistrikt og Bente Skattør
Jodapro er en løsning i politiet som bruker hodekameraer, tale-til-tekst og kunstig intelligens for å live-streame og automatisk dokumentere åstedsarbeid. Den gjør etterforskningen raskere og mer presis, reduserer tiden brukt på rapportskriving med opptil 95 %, og sikrer trygg håndtering av sensitive data. Løsningen er utviklet i samarbeid mellom helsevesen, politi og teknologileverandører.
Politidirektoratet - Politiets IT-enhet
Blink, ny nasjonal våpenforvaltning er en digital tjeneste som moderniserer søknads- og behandlingsprosessen for våpentillatelser i Norge. På politiets side behandles de enkleste søknadene helt automatisk, mens andre håndteres mer effektivt av saksbehandlere
Stavanger kommune
Digital planportal gjør Stavanger kommunes planer og strategier lett tilgjengelige for innbyggere, ansatte og politikere, og effektiviserer planprosesser og medvirkning gjennom moderne teknologi, universell utforming og sømløs digital innspillsbehandling. Løsningen ble lansert i 2024 og er godt besøkt.
Bergen kommune
Bilbooking er en digital tjeneste som gjør det enkelt og effektivt for kommunens ansatte å reservere og bruke kommunale kjøretøy. Løsningen er utviklet som en mobilapp som forenkler biladministrasjon og gir bedre ressursutnyttelse.
KS - SkoleSec
SkoleSec er en nasjonal satsing fra KS som skal hjelpe kommuner og skoleeiere med å håndtere risiko og ansvar ved bruk av digitale verktøy i skolen. SkoleSec styrker personvern og informasjonssikkerhet i skolen ved å utvikle felles rammeverk, malverk og nasjonale vurderinger for digitale læringsmiljøer
Kommunene Ullensaker, Gjerdrum, Nes, Eidsvoll, Hurdal, Nannestad, Aurskog-Høland, Nordre-Follo, Frogn, Nes, Nesodden, og Akershus universitetssykehus (Ahus)
MILA (Mitt liv, mitt ansvar) er et digitalt oppfølgingsprogram som gir kronisk syke pasienter økt trygghet, bedre helse og mindre behov for fysiske helsetjenester. Ved hjelp av nettbrett, sensorer og apper muliggjør MILA sikker hjemmeoppfølging, styrker pasientens mestring og gir mer effektiv ressursbruk gjennom sømløst samarbeid mellom kommune og spesialisthelsetjeneste.
Karriereveiledning.no, Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse
Karriereveiledning.no er en nasjonal digital tjeneste som gir ungdom personlig og tilpasset veiledning om utdanning og yrker, drevet av kunstig intelligens og koblet til kvalitetssikret informasjon fra Utdanning.no. Tjenesten er gratis, tilgjengelig uten innlogging, og utviklet for å gjøre karrierevalg enklere, mer treffsikre og tilgjengelige for alle – uavhengig av bakgrunn eller bosted.
Sikt - Kunnskapssektorens tjenesteleverandør og OsloMet ̶ storbyuniversitetet
Surveybanken er en digital tjeneste som gir åpen tilgang til over 1000 standardiserte spørsmålsformuleringer fra tidligere undersøkelser, og gjør det enklere å utvikle nye spørreskjema med høy kvalitet og gjenbruk.
Haukeland Universitetssykehus, Medisinsk klinikk, Mage-tarmskolen
Mage-tarmskolen er et nasjonale digitale behandlingstilbud for pasienter med irritabel tarm (IBS). Løsningen gir pasientene lik tilgang til tverrfaglig behandling – uansett hvor de bor – og kombinerer ernæring, fysioterapi, psykologi og gastroenterologi i én digital plattform. Den gir dokumentert symptomlindring, økt livskvalitet og reduserer behovet for fysiske konsultasjoner.
Helse Nord IKT
"Video i kliniske konsultasjoner" er en sikker, brukervennlig og integrert videoløsning fra Helse Nord som gir enklere tilgang til helsetjenester uavhengig av pasientens lokasjon.
Posten Bring AS og Norges idrettsforbund
Digipost Kontroll forenkler og forbedrer prosessen med vandelskontroll ved å la virksomheter be om og få tilgang til politiattester digitalt og sikkert via innbyggerens Digipost-konto. Innbyggeren får forespørsel, gir samtykke og velger hvilke dokumenter som skal deles. Dokumentene kan da kontrolleres av virksomheten – og innsynet loggføres automatisk for sporbarhet og transparens
Statens pensjonskasse
SPK pensjonssøknad er en heldigital og selvbetjent løsning som gjør det mulig for brukere å søke om offentlig pensjon digitalt – med automatisk saksbehandling og umiddelbart svar. Den er tett integrert med pensjonskalkulatoren, gir umiddelbart svar basert på automatisk innhentet data, og hjelper brukeren å forstå egne valgmuligheter slik at de kan ta trygge og informerte beslutninger om pensjon.
Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren på Svalbard (DMF)
"Min Side" er en digital selvbetjeningsløsning som gir brukere oversikt over søknader, tillatelser og kommunikasjon med DMF på en sikker og brukervennlig måte. Løsningen effektiviserer saksbehandling, styrker transparens og bidrar til bedre digital samhandling mellom mineralnæringen og myndigheten
Tilsynet for universell utforming av IKT i Digdir
UUstatus.no er en nasjonal digital løsning som gjør det enkelt for offentlige virksomheter å opprette og publisere tilgjengelighetserklæringer for sine nettsider og digitale tjenester. Tjenesten sikrer etterlevelse av kravene til universell utforming og bidrar til mer inkluderende og tilgjengelige digitale løsninger for alle.
Digdir, Brønnøysundregistrene, Mattilsynet, Utdanningsdirektoratet og KS Digital
Designsystemet er en fellesløsning som gir offentlige virksomheter et sett med visuelle og tekniske komponenter for å utvikle brukervennlige, tilgjengelige og enhetlige digitale tjenester. Løsningen hjelper designere og utviklere med å bygge tjenester som er i tråd med krav til universell utforming, og gjør det enklere å skape gjenkjennelige og effektive brukeropplevelser på tvers av sektorer og nettsteder.
Dette er kriteriene
Kandidatene blir vurdert etter disse kriteriene:
- Innovasjon gjennom teknologi
Banebrytende bruk av teknologier, som til dømes kunstig intelligens, maskinlæring, blokkjede eller IoT, for å skape ny verdi og transformere offentlige tjenester. - Effektivisering og gevinstrealisering
Løsninger som bidrar til økt effektivitet, bedre ressursbruk eller økonomiske gevinster gjennom digitalisering, med tydelege fordelar for brukere og virksomheter. Tiltaket skal også legge vekt på personvern, datasikkerhet og åpenhet. - Sammenhengende tjenester og samarbeid på tvers
Utvikling av sømløse, brukervennlige tjenester som setter brukeren i sentrum, på tvers av sektorer og forvaltningsnivå. Initiativ som fremmer effektivt samarbeid mellom offentlige, private og frivillige aktører, ivaretar fellesskapet sine interesser og som gir konkrete resultater til beste for hele samfunnet. - Bærekraft og samfunnsansvar
Prosjekt som bidrar til digital inkludering, universell utforming eller reduserte klimaavtrykk gjennom smarte og innovative løsninger.