Hopp til hovedinnhold

Rettskilder - vurdering av kostnadsfordelingen

Det må naturligvis tas forbehold om en stadig rettslig og faktisk utvikling. På denne siden har vi lagt inn rettskildene vi har sett på i forbindelse med spørsmålet om kostnadsfordelingen.

Se også rettskildene vi bygger på i vurderingen av styringsretten, som er til dels overlappende.

  • Som et utgangspunkt vil avtalefesting av eventuell kompensasjon til den ansatte, og størrelsen, bidra til å oppfylle kravet om at arbeidsavtalen skal angi eventuelle tillegg og andre godtgjørelser som ikke inngår i lønnen, sml. Henning Jakhelln, Arbeidsrettslige studier bind II, 2000, s. 1133

  • Et eksempel som ikke er direkte overførbart, men likevel kan gi noe veiledning ved pålegg som innebærer utlegg for ansatte, finner vi i dom fra Borgarting lagmannsrett (LB-2017-11661). Her hadde Utenriksdepartementet pålagt de ansatte å påta seg et personlig økonomisk ansvar overfor tredjemenn for utgifter til tjenestereiser, og bestille reisene med privat kredittkort.

    • I den konkrete vurderingen, viser lagmannsretten til at arbeidsgiver hadde iverksatt tiltak for å avdempe den økonomiske belastning som ordningen kunne ha for medarbeiderne. Dette endret likevel ikke det faktum at pålegget var inngripende overfor arbeidstaker, i det pålegget innebar at den enkelte medarbeider ble økonomisk ansvarlig overfor tjenesteyteren og at ordningen forutsatte bruk av private debet- eller kredittkort som igjen kunne sammenblande private midler og arbeidsgivers penger.

    • Lagmannsretten tok utgangspunkt i at et slikt pålegg måtte ha rettslig grunnlag – enten i tariffavtale, arbeidsavtalen eller styringsretten, og kom til at det ikke var tilfellet. Lagmannsretten mente at pålegget lå utenfor rammene av det arbeidsgiver kan bestemme i kraft av styringsretten.